Recepten

Heerlijk kerstrecept: Beef Wellington

Wat heb je nodig:
2 kilo ossen-of runderhaas/ zijlende – Slagerij Reinders
650 gr bloem
600 gr boter
350 gr aardappelmeel
40 gr zout
100 gr eieren
170 gr water
15 gr invertsuiker
3 kilo champignons
300 gram sjalotten
25 gr bloem
250 gr melk
een ei
klontje boter
zout
gehakte tuinkruiden

Pasteideeg een dag van tevoren maken (eventueel bij De mannen van Deeg bestellen)
Vermeng alle ingrediënten en laat het deeg 24 uur rusten voor gebruik.
Deeg uitrollen tot een plak van circa 75 x 50 cm, dikte circa 4 mm.

Uitgebreide werkwijze:

Vlees
Ossen-of runderhaas opbinden, met peper en zout bestrooien en licht aanbraden. Dit doen we om de ossenhaas iets te laten krimpen en het is ook om bacteriologische reden gewenst. Laat de ossenhaas vervolgens afkoelen.

Duxelles is keukenjargon voor brunoise-gesneden en ingekookte champignons met sjalotten.
Netto 1500 gr duxelles uit bruto ongeveer 3 kilo witte champignons en 300 gr sjalot (de champignons slinken enorm).
De duxelles wordt in een keukenmachine vermengd met 20 procent farce fine (250 gr kipfilet, 75 gr room, peper en zout, opgedraaid in de keukenmachine of door een gehaktmolen gedraaid)

Het inpakken
De kort aangebraden ossenhaas van netto 2 kg wordt ingepakt met de duxelles en omwikkeld met het kruidenflens om het eventuele vocht van duxelles en vlees op te nemen dat het deeg zacht zou kunnen maken.

Kruidenflens:
Maak een flensje van 125 gr bloem, 250 gr melk, een ei, klontje boter, zout en gehakte tuinkruiden. Vermeng alle ingrediënten en gaar op een ingevette of met bakpapier beklede plaat van 40 x 60 cm in een matige oven.
Vervolgens het geheel inpakken in het uitgerolde pasteideeg. Zorg ervoor dat het deeg minimaal overlapt. Bestrijk het deeg nu met eigeel.

Hierna bladerdeeg uitrollen tot circa 60 x 15 cm. In netvorm snijden met een ‘deegnetsnijder’, dit is een houder met een reeks rollende mesjes voor een ruitvormige structuur in het bladerdeeg. Trek dit enigszins uit elkaar en bekleed hiermee de ingepakte ossenhaas. Wederom het geheel met eigeel bestrijken.

Maak in het midden van de Wellington een gaatje van circa 2 cm. Dit is om scheuren van het deeg tijdens het garen te voorkomen omdat tijdens het bakproces luchtdruk ontstaat ook handig voor eventuele kerntemperatuurmeter in te stekken. Kerntemperatuur is 42 graden.

Laat de ingepakte Beef Wellington voor het bakken minimaal 30 minuten of langer rusten.

Afbakken
Het geheel wordt in de oven gebakken:
– 10 minuten op 200° C
– circa 45 minuten op 130° C*

* zorg dat de Beef Wellington op kamertemperatuur is

Vóór het aansnijden dient de Beef Wellington minstens een 20 minuten te rusten.

Eet smakelijk!

Dit jaar kan je ook een kant-en-klare beef wellingtin bestellen : 2023

Bron:

https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/301587

Gebakken rosbief

Bereiding:

De rosbief aanbraden in de pan met roomboter. En daarna in de oven van 140 graden, ongeveer 3 kwartier met een kerntemperatuur van 42 graden. Dan ongeveer 10/15 minuten laten rusten in aluminiumfolie.

Heerlijk te combineren met verschillende gerechten.

PS. We kunnen de rosbief voor u laten kruiden.

Oma’s jachtschotel” met verse appelmoes

Kom voor het lekkerste stoofvlees bij Slagerij Reinders. Een paar uur lekker laten sudderen in een pan, je huis gaat heerlijk ruiken 😉

  • Ingrediënten:
    1,5 kilo stoofvlees
    5 uien
    5 Laurierblaadjes
    Peper
    3 runderbouillonblokjes
    Azijn
    paneermeel
    klontje boter
    Verse appelmoes
    1,5 kilo Goudreinetten (kopen bij Philips Fruittuin)
    3 kaneelstokjes
    3 eetlepels kristalsuiker
    Verse aardappelpuree
    1,5 kilo aardappelen (kopen bij Philips Fruittuin)
    klein beetje melk voor het pureren

Bereiding:

Uien snijden en dan eerst bakken in een pan op het vuur. Daarna het vlees dichtschroeien, vuur volop open, op smaak brengen met peper, bouillonblokjes en laurierblaadjes. En dan een scheutje azijn toevoegen. Laat het dan ongeveer 3,5/ 4 uur uur op laag vuur pruttelen (lekkerst op een monolith/ green egg/ gesloten bbq)

Verwarm de oven op 200 graden.

Verse appelmoes
Appels schillen en dan rustig op een laag vuur koken, ongeveer 15 minuutjes, voeg de kaneelstokjes toe en wat eetlepels suiker.
Voor een gladde appelmoes pureer je de appelmoes 1 minuut met de staafmixer.

Verse aardappelpuree
Schil de aardappels en laat ze ongeveer 20 koken, en dan stamp de aardappelen fijn met de pureestamper met een klein beetje melk.

Verwarm de oven op 200 graden.

Pak een grote ovenschaal en smeer de schaal in met olijfolie. Schep het vlees met saus in een ovenschaal.
Strijk af met aardappelpuree en verdeel er paneermeel en klontjes boter over.
Zet het gerecht 25- 30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Eet smakelijk!

Pasta Carbonara, hét originele recept (Spaghetti alla Carbonara) met guanciale 

https://paolos.nl/originele-pasta-carbonara/?fbclid=IwAR2SD3Fj2wGhHuCv-vQDs6aiuqyxgs3BG73wtmf8waL56_8CIcRpDrh3Kbo#google_vignette